Aan de slag in de tuin met hout

We moeten verduurzamen en daarom wordt het steeds belangrijker om bij het klussen in en om het huis gebruik te maken van materialen die beschikbaar zijn en die zo min mogelijk milieubelasting geven. Beton, staal en kunststof zorgen voor veel CO2-uitstoot. Dat geldt een stuk minder voor hout. Daarom is het zeker geen slecht idee om voor het vormgeven van je tuin gebruik te maken van houten materialen. Die zijn volop voorradig. Denk aan houten schuttingen, houten palen voor een pergola of overkapping of hardhouten planken die je kunt gebruiken voor zowel het realiseren van een terras als voor gevelbekleding.

Hout kan jaren meegaan

Als hout op de juiste manier wordt bewerkt dan kan het jaren meegaan. Het is belangrijk om hout te bewerken met beits om het te beschermen tegen weersinvloeden. Je kunt kiezen voor beits met een kleur, maar er is ook blanke beits waarmee de oorspronkelijke kleur van het hout wordt behouden. Door het hout te beitsen verkleurt het ook niet onder invloed van zonlicht. Als je hout niet bewerkt dan wordt het na een paar jaar grijs in plaats van bruin. Met de juiste bescherming kan een houten schutting of een houten vlonderterras jaren mee voordat het moet worden vervangen.

Online hout bestellen

Als je zelf aan de slag gaat met het renoveren van je tuin dan kun je de materialen die daarvoor nodig zijn gewoon online inkopen en thuis laten bezorgen. Bij houtenplaten.be vind je een ruim assortiment houten producten voor de tuin. Je hoeft alleen maar te meten hoeveel vierkante meter hout je nodig hebt en je kunt direct online je bestelling plaatsen. Misschien heb je de smaak wel zo te pakken dat je ook meteen een mooie houten tuinafscheiding maakt of een zelf ontworpen tuinhuisje voor het opbergen van de tuinspullen of als speelhuisje voor de kinderen. Met hout kun je ook prima borders aanleggen in de tuin waarin je perkplantjes kunt zetten die vanaf het vroege voorjaar tot ver in de herfst kleurige bloemen geven.

Hout hergebruiken

Hout is prima geschikt om opnieuw te gebruiken. Als je gaat verhuizen dan kun je een tuinhuis gewoon afbreken en op de nieuwe locatie opnieuw weer opbouwen. Datzelfde geldt voor een terras van vlonderplanken. Ook dat kun je als je wilt verhuizen, al is het wellicht handiger om het hout te laten liggen voor de volgende bewoner als die ook graag een mooi aangelegd terras wil. Maar je kunt hout ook op andere manieren hergebruiken. Zo kan het uiteraard verzaagd worden om op een andere manier dienst te doen. Zelfs bij woningbouw wordt tegenwoordig soms hout toegepast en ook dat wordt op een zodanige manier gedaan dat het hout eventueel opnieuw kan worden gebruikt als de woning op enig moment wordt gesloopt. Het is immers nog altijd het streven om rond 2050 volledig circulair te leven en dus in principe geen afval meer te produceren. De eerste stappen daarvoor worden nu al gezet.