/

Promillage berekenen, hoe doe je dat?

We zijn allemaal wel bekend met promillage, ten minste als het gaat om alcohol en autorijden, maar promillages worden ook voor andere zaken gebruikt. Hoe kun je promille berekenen? We geven je een duidelijke uitleg en verder informatie over promille.

Wat is een promille?

Een promille betekent letterlijk ‘per duizend, zoals procent ‘per honderd’ betekent. Eén promille is dus ook wel één duizendste van het geheel. Een promille is daarmee tien keer zo klein als een procent. Eigenlijk is een promille dus een rekentool. We gebruiken het dan ook voornamelijk met het berekenen van zaken. Iedereen weet wel dat we met promillage het alcoholpercentage in het bloed bepalen voordat mensen de auto in mogen stappen. Dezelfde rekenmethode wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld geboortecijfers, sterftecijfers, verzekeringspremies en nog meer.

Het wordt dus vaak gebruikt om iets uit te rekenen, maar het is niet hetzelfde als procenten. Hoe duid je dan een promille aan? Dat is best leuk bedacht namelijk. Voor het aanduiden van promillages gebruiken we het ‰ teken. Dit symbool lijkt heel erg op het procentteken maar kent achter de streep nog een extra nul. Als geheugensteun: Een promilleteken (‰) heeft drie nullen, net als het getal 1000 en betekent dan ook “per duizend” Een procentteken (%) heeft twee nullen, net als het getal 100 en betekent dan ook “per honderd”. Niet alleen een leuk weetje, maar ook handig voor als je wel ineens met promillages moet rekenen. Gelukkig is het geheugensteuntje makkelijk te onthouden.

Hoe bereken je het?

Als je één promille wil uitrekenen doe je dat door het totaal te delen doorduizend. Bijvoorbeeld: wat is één promille van 15000? De uitwerking gaat als volgt: Je hebt 15000 en doet dat gedeeld door 1000 = 15. Het antwoord luidt dan: 1‰ van 15000 is 15.

Een veelgemaakte fout is dat promille erg lijken op procenten. Als het hier gaat om een financiële berekening, moet je altijd extra zorgvuldig zijn. Een procent en een promille schelen twee nullen. Mocht je de verkeerde berekening gebruiken, kan dit foutje nog wel eens flink in de papieren lopen. Goed opletten is dus voor iedereen van belang als het gaat om bankzaken. Weet je het niet zeker? Laat je berekening even checken en zorg ervoor dat iemand de grote bedragen altijd even nakijkt.

Waar gebruik je promillages allemaal bij?

We weten dus dat promillages alcohol in het bloed aanduiden, gebruikt worden voor geboorte- en sterftecijfers en dat de verzekering er wat mee doet. Promillages worden ook gebruikt om vruchtbaarheidscijfers aan te duiden, bijvoorbeeld per land. Het promillage staat hierbij voor het aantal kinderen per vrouwen tussen de 15 en 45 jaar in een land. Maar promillages worden ook gebruikt om een helling te berekenen als het gaat om infrastructuur. Het promillage staat in dat geval voor hoeveel millimeter een helling stijgt per meter lengte. Die promillages komen dus handig van pas als het gaat om cijfers berekenen en cijfers overzichtelijk houden. In plaats van te rekenen met duizenden of alle duizenden mee te nemen in een som, reken je simpelweg met promillages voor het rekengemak.

Promillage in je bloed berekenen

Om het promillage in je bloed te berekenen, moet je weten hoeveel je hebt gedronken en hoeveel alcohol het ongeveer bevat. Want om zo maar op de gok te denken dat je nuchter genoeg bent, is te risicovol. Daarnaast hangt het met alcohol ook sterk van jezelf af. Daarmee bedoelen we hoeveel tijd gun je jezelf om een glas alcohol af te breken, wat is je gewicht en ben je een man of een vrouw? Dat zijn allemaal factoren die hier invloed op kunnen hebben. Wil je het helemaal zeker weten. Gebruik dan een rekentool op internet. Dan kan je altijd de gegevens invullen naar hoe de situatie op dat moment is. Mochten je eigen rekenkunsten ook wat aangetast zijn door de alcohol, rekent de tool in ieder geval altijd het juiste promillage uit.

Hoe werkt het dan?

Om het promillage in je bloed te berekenen, moet je weten hoeveel je hebt gedronken en hoeveel alcohol het ongeveer bevat

Een standaardglas is bijvoorbeeld 250ml bier van 5% of 100ml wijn van 12%. Dat zijn dus beide normale glazen alcohol. In een flesje bier gelijk al meer, namelijk 330ml en zo kunnen de promillages sneller verschillen dan je soms denkt. Eén glas bier bij het een café en één flesje bier bij het andere is niet hetzelfde. Drink je een lekkere IPA of een speciaal biertje, dan is het alcoholpercentage vaak een stuk hoger en ook dan zitten je standaard berekeningen er gauw naast. Pas daarom altijd op met alcohol.

Wat mag en wat mag niet?

Een promillage van 0,5 betekent dat er in 1 milliliter bloed 0,5 milligram alcohol zit. Een ervaren bestuurder mag in Nederland deelnemen aan het verkeer als hij maximaal 0,5 promille in zijn bloed heeft. Dat is omgerekend tussen de 1 en 2 standaard glazen alcohol. Een beginnend bestuurder, dus als je je rijbewijs nog geen vijf jaar in bezit hebt, mag maximaal 0,2 promille in het bloed hebben. Dat staat gelijk aan ongeveer een half glas.

Hoe snel breekt je lichaam alcohol af?

Er wordt vaak onderling gediscussieerd of je wel of niet mag rijden met één of twee biertjes op. ‘Ik heb maar twee glazen gehad’ en ‘Je lichaam heeft een uur nodig om dat af te breken, dus het kan nog niet,’ wisselen elkaar daarom regelmatig af. Maar hoe zit het nou echt?

Je lichaam doet er ongeveer een uur tot anderhalf uur over om één standaardglas alcohol af te breken. Je kan dit proces ook niet versnellen. Het lichaam moet dit zelf allemaal afbreken en dat heeft tijd nodig. Buitenlucht, water, zwarte koffie, koude douches, lichamelijke inspanning, vitaminen en speciale ‘ontnuchteringsproducten’ hebben geen enkele invloed op de afbraak van alcohol in het bloed. Dat je je goed voelt, hoeft dus nog niet te zeggen dat je voldoende nuchter bent om te gaan rijden.

Niet alleen alcohol

Met andere woorden, promillages berekenen is dus niet alleen voor het gebruik van alcohol, maar ook voor andere zaken zoals cijfers over de bevolking, of als je werkzaam bent bij de bank. Je kan het promilleteken gebruiken om het juiste aantal promille aan te geven, maar raak niet in de war met het procentteken. Dan mis je namelijk al gauw een nulletje te veel.

 

Lees ook eens verder in onze categorieën begrippen en uitgelegd voor meer waardevolle informatie