/

Beleggen tijdens inflatie – waar moet je op letten

Inflatie is een fenomeen waar we allemaal mee te maken hebben. Het beschrijft de stijging van het algemene prijsniveau en dus de devaluatie van onze valuta. Maar hoe kunnen we ons geld beschermen in tijden van inflatie? Eén mogelijkheid is beleggen. Maar let op: niet elke investering is geschikt voor deze situatie.

Zoals proberen je geld te verhogen in een online casino, natuurlijk lukt dit met een beetje geluk, maar het is puur gokken. Als je echter verstandig investeert, kun je zelfs profiteren van inflatie. Het is de moeite waard om verder te lezen om erachter te komen hoe beleggers hun kapitaal kunnen beschermen tegen sluipende devaluatie en welke lucratieve mogelijkheden er zijn om een goed rendement te behalen, zelfs met stijgende inflatie.

Beleggen moeilijk gemaakt – inflatie verlaagt rendement

Als de inflatie stijgt, daalt de koopkracht van geld en daarmee ook de waarde van aandelen, obligaties of andere activa. Dit kan ertoe leiden dat beleggers verliezen lijden of hun beleggingen niet kunnen maximaliseren. Bovendien kan een hoge inflatie leiden tot een hogere volatiliteit op de financiële markten, waardoor het risico voor beleggers toeneemt.

Onzekerheid over toekomstige prijsontwikkelingen en rentestijgingen kunnen leiden tot een afname van de vraag naar bepaalde activa. Tot slot kunnen de rentetarieven ook stijgen in geval van inflatie om de stijgende prijzen te compenseren. Dit kan ertoe leiden dat beleggers hogere rentebetalingen moeten doen en dus minder geld beschikbaar hebben voor andere beleggingen.

In het algemeen is het belangrijk dat beleggers zich bewust zijn van de invloed die inflatie kan hebben op hun beleggingen en dat ze passende strategieën ontwikkelen om hun portefeuille in te dekken tegen mogelijke negatieve effecten. Daarvoor kan het helpen om de blog te bekijken. Maar er zijn nog steeds mogelijkheden, die nu zullen worden uitgelegd.

#1 Aandelen/Investeringsfondsen

Of het nu gaat om beleggingsfondsen, aandelenfondsen, obligatiefondsen of de klassieke individuele aandelen. Deze effecten kunnen de inflatie tegengaan. Niet onmiddellijk na aankoop, maar op middellange en lange termijn door het samengestelde rente-effect. Sommige indexen zoals de MSCI World hebben de afgelopen jaren goede rendementen behaald en kunnen op dit moment in ieder geval de financiële schade door inflatie beperken.

Wie zijn rendement of dividenden nu direct herbelegt, zal zeker profiteren van een maximaal rendement in de toekomst. Bovendien beleggen aandelenfondsen in verschillende bedrijven en sectoren, wat het risico op verlies minimaliseert. Door deze diversificatie kan een belegger zijn portefeuille spreiden en zo het risico spreiden.

Het is echter belangrijk op te merken dat aandelenfondsen ook onderhevig zijn aan een zeker risico en geen gegarandeerd rendement bieden. Het is daarom raadzaam om grondig onderzoek te doen en advies in te winnen bij een financieel expert voordat je gaat beleggen. In ieder geval een effectieve maatregel om inflatie – het waardeverlies van geld – tegen te gaan.

#2 Onroerend goed en andere materiële activa

Onroerend goed is een uitstekende manier om je in te dekken tegen inflatie omdat het kan worden beschouwd als een tastbaar actief. In tegenstelling tot andere activa zoals contant geld of obligaties, behoudt onroerend goed meestal zijn waarde en stijgt het zelfs in waarde wanneer de inflatie stijgt.

Dit komt doordat onroerend goed een fysiek bezit is dat niet gemakkelijk kan worden verhoogd. Wanneer de geldhoeveelheid toeneemt en de prijzen van goederen en diensten stijgen, stijgen ook de kosten voor het bouwen van onroerend goed en de vraag naar huisvesting. Hierdoor stijgt de prijs van onroerend goed. Bovendien biedt onroerend goed ook een stabiele bron van inkomsten via huurinkomsten.

Als de huren stijgen, kan dit helpen om de waarde van het onroerend goed te verhogen en tegelijkertijd het inkomen van de eigenaar te verhogen. Daarom maken de fysieke aard van vastgoed en het potentieel om inkomsten te genereren het een aantrekkelijke optie voor beleggers die zich willen indekken tegen inflatie. Daarnaast bieden ze ook een zekere mate van flexibiliteit, omdat men vastgoed kan verhuren of verkopen om snel aan geld te komen wanneer dat nodig is. Potentiële investeerders moeten er echter rekening mee houden dat het kopen en beheren van vastgoed kosten met zich meebrengt en een zekere mate van expertise vereist.

#3 Edele metalen zoals goud

Edele metalen zoals goud, zilver en platina worden traditioneel beschouwd als veilige beleggingsopties tegen inflatie. Wanneer de inflatie stijgt en de valuta aan waarde verliest, behouden edelmetalen hun waarde of stijgen zelfs in prijs. Dit komt omdat het schaarse grondstoffen zijn die niet gemakkelijk vermenigvuldigd kunnen worden. Mensen vertrouwen al eeuwen op edelmetalen om hun rijkdom te beschermen en hun koopkracht te behouden.

Daarom is het gebruikelijk dat beleggers in edelmetalen investeren in tijden van economische onzekerheid of hoge inflatie om zich in te dekken tegen het waardeverlies van hun valuta. Zelfs in de wereld van vandaag is het belang van edelmetalen als veilige beleggingsoptie ongebroken.

Vooral in tijden van wereldwijde onzekerheid en politieke instabiliteit neemt de interesse in deze grondstoffen toe omdat ze onafhankelijk zijn van regeringsbeslissingen of economische ontwikkelingen. Maar niet alleen particuliere beleggers vertrouwen op edelmetalen; ook centrale banken diversifiëren hun reserves door deze grondstoffen te kopen.

Rusland bijvoorbeeld heeft zijn goudreserves sinds 2007 meer dan vervijfvoudigd en heeft nu een van de grootste goudreserves ter wereld. Bij het beleggen in edelmetalen moeten beleggers er echter altijd rekening mee houden dat er geen gegarandeerde waardestijging is en dat prijsschommelingen mogelijk zijn. Er kunnen ook hoge opslagkosten en transactiekosten zijn.

#4 Grondstoffen, of beter gezegd hun aandeel

Grondstoffen kunnen ook dienen als een soort bescherming tegen inflatie, omdat ze over het algemeen niet worden beïnvloed door dezelfde factoren als valuta of aandelen. Wanneer de prijzen van goederen en diensten stijgen, stijgt vaak ook de prijs van grondstoffen zoals olie, goud, zilver en andere edelmetalen, evenals landbouwgrondstoffen zoals tarwe en katoen.

Dit komt omdat deze grondstoffen essentieel zijn in veel industrieën en er veel vraag naar is. Dus als de inflatie stijgt, kan dit leiden tot hogere prijzen voor grondstoffen, die op hun beurt kunnen helpen om de portefeuille van een belegger in balans te brengen en de waarde van hun vermogen te behouden.

Een ander voordeel van beleggen in grondstoffen is de diversificatie. Door grondstoffen toe te voegen aan een portefeuille kan een belegger zijn risico verminderen door zijn beleggingen te spreiden over verschillende activaklassen. Dit kan helpen om verliezen als gevolg van schommelingen op de aandelen- of valutamarkt te compenseren.

Het is echter belangrijk op te merken dat grondstoffenprijzen volatiel kunnen zijn en snel kunnen veranderen. Daarom moeten beleggers zorgvuldig onderzoek doen en hun portefeuille dienovereenkomstig spreiden om potentiële risico’s te minimaliseren.