Constructief betekenis: definitie uitgelegd + voorbeelden

Constructief betekenis

Een mens is altijd in ontwikkeling en leren kunnen we altijd doen, hoe oud we ook zijn. Vroeger, toen we net leerden praten, leerden we misschien wel tientallen woorden op één dag. Tegenwoordig is het vrij zeldzaam geworden om nieuwe woorden te leren, met name omdat je je vaak omgeeft met dezelfde mensen waarmee je al jaren omgaat, hetzelfde kantoor waar je al jaren werkt om dezelfde omgeving waar je je al jaren in beweegt.

Toch kunnen nieuwe omgevingen ontzettend waardevolle inspiratiebronnen zijn om jezelf eens uit te dagen om nieuwe woorden te leren. Daarom bespreken we op annotatie.nl een heleboel woorden die je wellicht anders niet had geleerd. Met in artikel: constructief. Wat is de definitie en hoe gebruik je het? Wij geven voorbeelden.

Constructief als bijvoeglijk voornaamwoord

Als je constructief als bijvoeglijk voornaamwoord gebruikt, bijvoorbeeld wanneer je het hebt over een ‘constructieve discussie’, dan kan constructief meerdere dingen betekenen. Volgens Wiktionary, het Nederlandstalige wikiwoordenboek, heeft het drie verschillende betekenissen: opbouwend, vormend, positief.

Herkomst van het woord

Constructief als bijvoeglijk voornaamwoord is voortgekomen uit het woord ‘constructie’. Een constructie is een voorwerp of object wat samengesteld is uit meerdere onderdelen. Op het moment dat iets ‘constructief’ is, wordt er dus gebouwd aan iets groters en zit er progressie in. Een constructie als object wordt in de bouw veel gebruikt, maar constructief wordt in ons dagelijks taalgebruik het meest gebruikt als bijvoeglijk naamwoord, bijvoorbeeld wanneer er gerefereerd wordt aan een constructief gesprek.

Constructief gebruiken

Wanneer je het worod constructief gebruikt, dan zeg je dat iets vormend, opbouwend, positief, progressief, of bruikbaar is. Zo kun je bijvoorbeeld constructieve ideeën hebben of constructieve discussies voeren. Je zegt hiermee eigenlijk dat iets bijdraagt aan de constructie. Als je iemand bijvoorbeeld constructieve feedback geeft, dan gaat het hier bijvoorbeeld om opbouwende kritiek.

Bij constructieve communicatie bedoelt men dat deze communicatie niet polariserend werkt, maar mensen juist verbindt. Dit is nodig om een waardevolle samenwerking te hebben met elkaar of om een paradigma aan te spreken.

Constructieve discussies

Als mensen het hebben over een constructieve discussie, dan zegt dat dus iets positiefs over de discussie. Het betekent dat de discussie beide partijen iets heeft gebracht en dat jullie er wijzer uit zijn geworden. Wanneer je bijvoorbeeld een discussie voert waarin het verhit raakt en beide partijen hun argumenten verkondigen maar eigenlijk niet echt naar elkaars punten luisteren en daarmee ook niet verder komen, is de discussie dus niet echt constructief te noemen.

Zelf constructief communiceren

Benieuwd hoe je zelf een constructief gesprek zou kunnen voeren? Daar zijn een aantal technieken voor. Zo helpt het om benaderbaar te zijn voor je gesprekspartner en ten alle tijde vriendelijk te blijven. Ook is het verstandig om de LSD-techniek toe te passen. LSD refereert in dit geval niet aan de harddrug, maar is een afkorting voor ‘Luisteren, Samenvatten, Doorvragen’. Ook de term ‘NIVEA’ wordt vaak gebruikt in constructieve communicatie. In dit geval staat deze afkorting voor “niet invullen voor een ander”. Doe dus niet zomaar aannames, maar vraag altijd of je het punt van de ander juist hebt begrepen.

 

Interesse in meer uitleg? Bekijk onze thema’s begrippen en uitgelegd