De betekenis van volatiliteit

De betekenis van volatiliteit

In de afgelopen jaren zijn steeds meer mensen in Nederland begonnen met beleggen. Als je dat ook hebt gedaan, dan is de kans groot dat je het begrip ‘volatiliteit’ weleens bent tegengekomen. Ook in andere branches zoals online gokken is dat een begrip dat veel voorkomt. 

Wanneer je echter nog maar net bent gestart met beleggen of online gokken, dan is de kans groot dat je geen idee hebt wat volatiliteit betekent. In dit artikel vertellen we je meer over de betekenis van volatiliteit en de betrekking van het begrip op gokkasten in online casino’s en andere branches waar het begrip voorkomt.

Volatiliteit: wat is dat precies?

Het begrip volatiliteit wordt voornamelijk gebruikt om de beweeglijkheid van de koers van een aandeel, een cryptomunt of een ander beleggingsmiddel aan te geven. Een lage volatiliteit betekent hierbij dat de koers van de onderliggende waarde weinig omhoog of omlaag beweegt en dus redelijk stabiel is. Een hoge volatiliteit wordt gebruikt bij een koers die heel veel op en neer beweegt. Zo’n koers is dus minder stabiel en biedt minder zekerheid voor beleggers.

Maar: volatiliteit wordt ook nog in andere branches gebruikt, waaronder in de wereld van het online gokken. Daar vind je online gokkasten met een lage, gemiddelde en hoge variantie, ook wel volatiliteit genoemd. Een gokkast (of videoslot) met een hoge volatiliteit wordt bijvoorbeeld gekenmerkt door bepaalde langere periodes waarbij spelers regelmatig een prijs winnen. Bij elke gokkast zie je de hoogte van de volatiliteit en kun je op basis daarvan bepalen of je wel of niet gaat spelen op die gokkast. Sommige spelers kiezen het liefst voor een gokkast met een hoge volatiliteit omdat daar vaak prijzen te vinden zijn die écht interessant zijn. Des te lager de volatiliteit, des te minder hoog de prijzen zijn.

Factoren die van invloed zijn op volatiliteit in beleggerswereld

Kijken we naar de beleggingswereld, dan zien we dat er verschillende factoren zijn die van invloed zijn op de volatiliteit van een aandeel, cryptomunt of andere vorm van belegging. Enkele belangrijke factoren hierbij zijn onder andere:

  • Nieuwsberichten die betrekking hebben op bepaalde bedrijven waarin geïnvesteerd kan worden. Neem bijvoorbeeld het bedrijf Shell waarin je kunt beleggen. Er is altijd nieuws rondom dit controversiële bedrijf te vinden, waardoor beleggen erin erg volatiel kan zijn.
  • Omstandigheden op de markt, zoals economische groei, geopolitieke spanningen, de hoogte van de rentetarieven en meer kunnen eveneens een grote invloed hebben op de volatiliteit van financiële instrumenten zoals beleggingen.
  • Wat ook interessant is om te weten, is dat hogere handelsvolumes kunnen leiden tot meer volatiliteit. Dat komt omdat er in zo’n geval meer kopers en verkopers actief zijn op de markt, waardoor de prijzen meer gaan schommelen.
  • Daarbij heeft het beleid van centrale banken een aanzienlijke invloed op de volatiliteit van financiële markten. Zo kunnen veranderingen in rentetarieven de kosten van lenen beïnvloeden en daarmee ook de beslissingen op het gebied van beleggen veranderen bij consumenten en bedrijven. Dat zorgt vervolgens weer voor het verhogen of verlagen van de marktvolatiliteit.

Sommige beleggingen zijn minder of meer volatiel dan andere beleggingen. Zo zien we bijvoorbeeld dat cryptocurrency ontzettend volatiel is. De waarde van crypto verandert op ieder moment van de dag, wat betekent dat je inleg nooit voor lange tijd hetzelfde is. 

Hoe zit het met volatiliteit in de wereld van het online gokken?

Bij het online gokken is volatiliteit qua betekenis dus ongeveer hetzelfde, maar is de uitvoering ervan net even anders. Volatiliteit wordt in deze branche ook wel variantie genoemd. Het betreft een belangrijke eigenschap van iedere online gokkast. Volatiliteit bepaalt hierbij hoe vaak je wint én hoe hoog de bedragen zijn die je gemiddeld gezien kunt winnen. Bij gokkasten kun je te maken krijgen met een lage, gemiddelde en hoge volatiliteit. Dat zit zo: ga je voor een gokkast met een lage volatiliteit, dan is de kans op winst erg groot. Maar: je moet er rekening mee houden dat dit over het algemeen gemiddeld gezien vrij kleine bedragen zijn. Deze gokkasten hebben een laag risico en worden door spelers gezien als minder spannend. Door de hoge uitbetalingskans zijn ze echter wel alsnog populair bij veel spelers die leuk en veilig willen gokken.

Ga je voor een gokkast met een gemiddelde volatiliteit, dan ga je voor een gokkast die minder vaak uitbetaalt dan een gokkast met lage volatiliteit maar wel met hogere bedragen. Deze gokkasten hebben vaak meerdere bonus features die in verhouding eenvoudig vrij te spelen zijn. Daarom zijn online gokkasten met een gemiddelde volatiliteit perfect voor mensen die wat meer risico willen nemen, maar niet te veel. Tot slot kun je nog kiezen voor een online gokkast met een hoge volatiliteit. Bij deze gokkasten nemen spelers veel risico, maar hebben ze wel kans om een hoge jackpot te winnen. Die kans is weliswaar klein, maar wel aanwezig. Spelers die een grotere bankroll hebben, kiezen vaak voor een dergelijke gokkast, terwijl spelers met een kleine bankroll liever voor een gokkast met lage volatiliteit gaan.