/

Een energie-efficiënt huis, wat houdt dat in

Als eigenaar van een woning ben je zelf verantwoordelijk voor de verduurzaming. Wil je energie-efficiënt wonen dan is er een hele rits aan maatregelen die je zou moeten nemen. En je kunt daarvoor subsidie krijgen, maar het komt er hoe dan ook op neer dat je een flink deel van de kosten zelf moet dragen. Overigens is dit ook wel een punt van zorg voor veel verhuurders. Zowel kleine particuliere verhuurders als corporaties moeten puzzelen en rekenen om de kosten te kunnen dekken. Als particulier is het verstandig om een spaarpotje aan te leggen en de kosten te spreiden.

Stap voor stap verduurzamen

Als je woning nog geen isolatie heeft, dan kun je beginnen met de het isoleren van de spouwmuur. Dit is relatief eenvoudig, want in huis heb je er geen overlast van. Je hoeft niets te ontruimen en behalve dat je een paar uur in de herrie zit is er niet zoveel aan de hand. Naderhand moeten wel de ramen worden gezeemd want die zullen flink onder het stof zitten. Het bedrijf dat de isolatie doet moet wel onderzoeken of er geen vleermuizen in de spouw huizen. Omdat de vleermuis beschermd is mag er dan niet worden geïsoleerd. Het isoleren van de vloer aan de onderzijde kan ook vrij eenvoudig worden uitgevoerd. Dit gebeurt via de kruipruimte. Je moet hiervoor een aantal uren de woning uit, zodat de vakmensen hun werk kunnen doen.

Het dak renoveren en isoleren

Veel huiseigenaren combinerendakisolatie met het renoveren van het dak. Als de dakbedekking toch al moet worden vernieuwd, dan is het een kleine moeite om ook direct isolatie aan te brengen. Datzelfde geldt als je plannen hebt voor het laten plaatsen van een groot dakraam of een lichtkoepel. Het dak kan eventueel ook aan de binnenzijde worden geïsoleerd door isolerende platen aan te brengen. Dit is de beste methode als het dak vrij recent al is gerenoveerd en je er niet te veel voor overhoop wilt halen.

Wel of geen zonnepanelen?

In een energie-efficiënt huis maak je natuurlijk gebruik van zonne-energie. Maar hierover is de laatste jaren veel discussie. Het afschaffen van de terugleververgoeding maakt het minder aantrekkelijk om zonnepanelen te gebruiken. Je kunt een thuisbatterij overwegen, maar die zijn nog vrij duur om aan te schaffen. Het is beter om te proberen de stroom te gebruiken als die beschikbaar is. Als de zon schijnt de wasmachine of de droger aanzetten bijvoorbeeld. Ondanks de minder gunstige regels kun je de investering voor zonnepanelen dan in zo’n 7 jaar terugverdienen. Aangezien ze gemiddeld 25 jaar meegaan betekent dit dat je nog minstens 18 jaar kunt genieten van gratis stroom. Met een set zonnepanelen op het dak van je huis kun je in veel gevallen genoeg stroom opwekken voor een gemiddeld gezin. Bovendien kun je in aanmerking komen voor subsidie, deze is het hoogst als je twee energiebesparende maatregelen tegelijk neemt.