//

GmbH uitgelegd: De belangrijkste feiten op een rij

Veel Nederlandse ondernemers die in Nederland succes hebben, dromen ervan om verder in Europa uit te breiden. Een goede eerste stap voor uitbreiding is Duitsland. Maar dat blijkt ook meteen een uitdaging. Want de meeste ondernemers die in Duitsland een bedrijf beginnen, kiezen voor een GmbH als bedrijfsvorm. Deze is te vergelijken met de Nederlandse BV. Toch is de procedure voor het opzetten van een GmbH anders dan in Nederland. We hebben de belangrijkste feiten op een rij gezet.

Dit moet je weten over de Duitse GmbH

Het opstarten van een GmbH in Duitsland neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Je bent er zo een paar maanden mee bezig. Zo is het ten eerste goed om te weten dat je hiervoor een notaris nodig hebt en bovendien ook meteen startkapitaal op een zakelijke rekening moet storten. Verder kan werving & selectie Duitsland op een andere manier werken dan in Nederland, omdat de arbeidsmarkt zeer gespannen is. Het vinden van goed Duits personeel neemt dus behoorlijk wat tijd in beslag.

Wat is een GmbH?

Een Duitse GmbH lijkt qua opzet sterk op een Nederlandse B.V. De GmbH betekenis is: ‘Gesellschaft mit beschränkter Haftung’. Met andere woorden: een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. De GmbH is dus de rechtspersoon, maar wel zelfstandig. In juridische zin kan een zelfstandig rechtspersoon ook verbindingen met derden aangaan. Je bent als eigenaar of directeur van het bedrijf niet privé aansprakelijk met je privévermogen. Deze rechtsvorm biedt dus relatief veel bescherming en wordt daarom vaak gekozen door Nederlandse ondernemers.

Het oprichten van een GmbH kost tijd en geld

Het oprichten van een GmbH is lastiger dan je denkt. Waar we in Nederland snel een inschrijving bij de Kamer van Koophandel doen, werkt dat in Duitsland niet zo. Zo moet er eerst een statuut komen. Deze wordt opgesteld door de notaris. Daarbij is het bijvoorbeeld belangrijk om een directeur te benoemen en aan te geven of er nog andere aandeelhouders zijn. Bovendien is het verplicht om een startkapitaal van minimaal 25.000 euro in te leggen. Eventueel mag dat ook in twee keer betaald worden: er moet per keer minimaal 12.500 euro worden ingelegd. Daarmee kan het oprichten van een GmbH een kostbare zaak worden.

Inschrijving Handelsregister verplicht

Wanneer het geld op de zakelijke rekening staat, moet de onderneming worden aangemeld bij het Amtsgericht. Dit is de Duitse kantonrechter. Over het algemeen duurt het drie tot vijf weken totdat de aanvraag behandeld is. Daarna is de GmbH officieel opgericht. Er komt dan post van het Finanzamt. Dat is de Duitse Belastingdienst. Deze legt uit of, hoe en wanneer er aangifte moet worden gedaan. Daarna wordt de inschrijving afgerond en is het verplicht om je aan te melden bij het Handelsregister.