/

Hoe kun je brandstof besparen tijdens je vakantiereis?

Hoe kun je brandstof besparen tijdens je vakantiereis

Brandstof is de laatste jaren flink duurder geworden en ook allerlei andere kosten zijn behoorlijk gestegen. Wil je genieten van je vakantie, maar toch ook kosten besparen? Dan loont het zeker de moeite om op je brandstofverbruik te letten. Dit kan op verschillende manieren. Brandstof besparen is op zich al heel goed. Om je kosten verder omlaag te brengen, kun je ook goedkoper tanken. Zo wordt je vakantie nog een stuk voordeliger!

Voorkom extra gewicht

Hoe zwaarder je auto weegt, hoe meer brandstof hij verbruikt. Daarom is het goed om zo min mogelijk extra ballast mee te nemen. Neem daarom liever lichtgewicht tassen mee, in plaats van zware koffers. Een bijkomend voordeel is dat deze vaak beter in je kofferbak passen. Neem je je fiets mee op reis? Dan kun je het beste kiezen voor een lichtgewicht fietsendrager. Deze is tot wel de helft lichter dan een standaard fietsendrager, waardoor je zuiniger rijdt en dus meer brandstof kunt besparen.

Check je voertuig voor vertrek

Voordat je vertrekt, is het belangrijk om je auto goed te controleren. Check bijvoorbeeld of je bandenspanning voldoende is, of het oliepeil op orde is en of er genoeg koelvloeistof aanwezig is. Natuurlijk controleer je ook de airco, zodat je hem waar nodig kunt gebruiken. Hou er wel rekening mee dat je meer brandstof verbruikt als de airco aanstaat. Moet je tijdens je rit een heuvel op? Zet de airco dan bij voorkeur uit. Zo komt je auto gemakkelijker omhoog.

Ga voor een energiezuinige route

Een andere manier om flink op brandstof te besparen is door te rijden met behulp van navigatie. Google Maps is een hele goede optie, omdat je hier eenvoudig kunt kiezen voor een milieuvriendelijke en energiezuinige route. In de app geef je voor vertrek aan met wat voor soort voertuig je rijdt. Denk bijvoorbeeld aan een plug-in hybride, een LPG-voertuig of een auto op benzine. Op basis hiervan berekent de app de meest brandstofzuinige route naar jouw vakantiebestemming. Hierbij houdt hij onder meer rekening met het soort wegen (snelwegen of lokale wegen), de drukte op de weg en de steilheid op je route. Afhankelijk van jouw type voertuig laat hij je juist wel of juist niet over heuvels rijden. Overigens is deze functionaliteit nog niet in alle regio’s en landen beschikbaar.

Pas je rijgedrag aan

Natuurlijk is het verstandig om ook je rijgedrag aan te passen om brandstof te besparen. Zo kun je beter niet te snel optrekken, want dan moet je auto ineens veel kracht bijzetten. Hierdoor verbruikt hij meer brandstof. Wil je juist afremmen? Druk dan niet als een malle op het rempedaal, maar laat je wagen zo veel mogelijk uitrollen. Uiteraard doe je dit alleen als het qua drukte en veiligheid kan. Beschikt je auto over cruise control? Schakel deze dan in, zodat je nog zuiniger rijdt.

Goedkoop tanken op vakantie

Brandstof besparen door je auto te checken en je rijgedrag aan te passen is ontzettend goed en altijd verstandig. Toch kun je nog meer doen om dure brandstofkosten te voorkomen. Zo kun je op weg naar je vakantieadres tanken in Nederland, maar dit is behoorlijk duur. Zeker als je kijkt naar de brandstofprijzen in andere Europese landen. Reis je door Duitsland of Luxemburg? Tank je auto dan lekker vol, want het is daar een stuk voordeliger. Ook in Zuid-Europa betaal je vaak veel minder voor een volle tank. Kijk alleen al naar populaire vakantiebestemmingen als Italië, Spanje en Kroatië.