Index betekenis: definitie uitgelegd + voorbeelden

In dit artikel vind je uitleg over de betekenis van het woord: index. Ook geven we voorbeelden aan de hand van zinnen en alinea’s waarin het woord index voorkomt. 

Index is een woord die op verschillende manieren gebruikt kan worden. Van een AEX-index tot een register of een catalogus. Sinds de komst van het internet zal het woord index ook vaker voorkomen op websites. Ook wordt index wel gebruikt om een lijst weer te geven. Maar ook in wiskunde termen wordt het woord index genoemd. Wil je weten wat het woordenboek zegt over het woord index. Bekijk dan de volgende alinea.

Het woordenboek: index

Betekenis ‘INDEX’

Je hebt gezocht op het woord: index

In-dex (de; m; meervoud: indexen, indices)

1          register, inhoudsopgave

2          indexcijfer

Een ander woord voor index is ook: inhoud, inhoudsopgave, register of koersindex. 

We zien dat het woord index in allerlei vormen wordt gebruikt. Wij zetten alle woorden die gekoppeld zijn aan het woord index voor je op een rij: 

Indexatie, indexaties, indexen, indexeren, indexeerden, indexeert, indexering, indexeringen, indexacties, indexcijfers, indexcijfers indexatie, indexeer, indexeerde, indexfossiel, indexmanipulaties, indexfonds, CBS-koersindex, CBS-stemmingsindex, citatie-index, corruptie-index, Dow-jonexindex, beursindex, brekingsindex, aandelenindex, citatie-index, consumentenprijsindex, eoe-index, h-index, gezondheidsindex, stemmingsindex, spilindex, prijsindex, marktindex, koersindex, kleurindex, smeltindex, AEX-index. 

Voorbeelden voor het gebruik van het woord index: 

Hieronder zetten we verschillende voorbeelden op een rij van het gebruik van het woord index. 

Index

Het woord index kan je op twee manieren gebruiken: 

  1. Index is een inhoudsopgave, een register of een hulpmiddel om iets op te zoeken. 
  • Index wordt ook gebruikt om cijfers mee aan te duiden. Dit kan zijn economisch of wiskundige cijfers. 

Voorbeeld: We zien duidelijk dat er een prijsstijging plaats vindt de laatste jaren. De index op de consumentenprijzen stijgen terwijl de kosten voor de productie dalen. 

Voorbeeld: Ben je opzoek naar uitleg over een bepaald woord? Dat vind je in de index van het woordenboek. 

Indexeren

Indexeren is het verhogen van een bepaald bedrag, vaak uitgedrukt in percentages. 

Voorbeeld: De overheid zal de alimentatiebedragen aankomend jaar opnieuw indexeren. Het indexeringspercentage loopt op tot 1,9%. 

Beursindex 

De beursindex wordt gebruikt om een samengevat percentage te krijgen van de koersstijging of -daling van allerlei vooraanstaande aandelen bij elkaar. 

Voorbeeld: De beursindex van de AEX is gedaald tot onder de 400 punten in de afgelopen twee uur. 

Indexcijfers 

Indexcijfers vatten de veranderingen samen van verschillende grootheden in een getal. Hierin spelen vaak prijzen een rol. Indexcijfers worden vooral veel gebruikt door het centraal bureau voor statistiek. 

Voorbeeld: De prijzen voor hout zijn enorm gestegen dit jaar, zo zijn ze in een jaar tijd van 50 euro voor een kilo hardhout naar 70 euro gegaan. Het indexcijfer is van 100 naar 120 gegaan.  

Indexfonds 

Er worden indexfondsen opgezet die er naar streven om een goed rendement te halen. Vaak letten ze hierbij op bepaalde beursindexen. Hierdoor is het minder risicovol dan gewoon beleggen. Ook is het een stuk goedkoper. 

Voorbeeld: Henk legt geld in bij het indexfonds via de bank. Hiermee wil jij zijn spaargeld verder verhogen.