Juridische bijstand voor bedrijven: hier moet je op letten

Niet alleen als particulier, maar ook als ondernemer kun je te maken krijgen met een kwestie waarbij je juridische bijstand nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een conflict over de levering van goederen. Of een klant die een opdracht weigert te betalen. Daarnaast kun je te maken krijgen met projecten die niet verlopen zoals gehoopt. Zeker als het om grote leveringen of projecten gaat is hier vaak veel geld mee gemoeid. Dan is het goed om te kunnen terugvallen op een jurist die je bedrijf kan bijstaan en hopelijk de zaak tot een goed einde kan brengen.

Een ervaren advocaat vinden

Welke jurist je kan helpen hangt sterk af van de aard van de zaak waar het over gaat. Bij grotere kantoren zoals Damsté Advocaten werken juristen die allemaal hun eigen specialisme hebben. Het scheel enorm veel tijd wanneer een advocaat zich niet eerst uitgebreid in de wetgeving moet gaan verdiepen voordat hij me de zaak aan de slag gaat. Vaak betekent uitstel namelijk het verder oplopen van kosten. Als je een partij goederen niet geleverd krijgt kan dit immers leiden tot stagnatie van je productie. Krijg je een deelfactuur voor een groot project niet betaald, dan kun je ook niet verder meteen volgend deel en zitten je medewerkers wellicht werkloos thuis terwijl hun salaris natuurlijk wel gewoon moet worden doorbetaald.

Een goede voorbereiding bij een rechtszaak

Het is belangrijk om een rechtszaak goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je advocaat beschikt over alle relevante gegevens. Alle stukken, zoals contracten, facturen en mailwisseling zijn daarbij van belang. Alleen dan kan de zaak goed worden voorbereid. Een advocaat zal in veel gevallen eerst contact zoeken met de tegenpartij, in de hoop alsnog tot een oplossing te komen. Dit is immers altijd beter dan een zaak voor de rechter te laten komen. Het scheelt in de juridische kosten en er kan vaak sneller tot overeenstemming en dus afwikkeling van de zaak worden gekomen. Maar daar moeten dan uiteraard beide partijen aan mee willen werken.

Juridische informatie die van belang kan zijn

Als er een kwestie speelt binnen je bedrijf dan kun je ook het Damsté kenniscentrum raadplegen. Hier vind je artikelen over tal van juridische onderwerpen. Wellicht staat ook het onderwerp erbij waar jouw situatie betrekking op heeft. Je kunt dan in ieder geval basisinformatie lezen. Hiermee kun je dan tot een afweging komen of het wel of niet zinvol is om deze zaak aanhangig te maken en hoeveel kans van slagen je hebt, bijvoorbeeld op grond van eerdere uitspraken in vergelijkbare zaken. Je kunt altijd een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek om de zaak voor te leggen. De jurist kan je dan adviseren wat de best te volgen weg is en of een gang naar de rechter zinvol is met een redelijke tot goede kans op een gunstige afloop.