Kenmerken van een akoestische gitaar

person playing brown guitar
Photo by 42 North on Pexels.com

Akoestische gitaren zijn meestal gemaakt van hout, en hebben een hol lichaam. Hierdoor kan het instrument een natuurlijk, resonerend geluid produceren wanneer het wordt bespeeld. Akoestische gitaren worden vaak gebruikt in folk en country muziek, maar ook in vele andere genres. Je leest er hier meer over.

Veel verschillende soorten

Er zijn veel verschillende soorten akoestische gitaren, elk met zijn eigen unieke kenmerken en geluid. Het populairste type akoestische gitaar is de staalsnarige gitaar, die een uitgesproken heldere en rinkelende toon heeft. Andere populaire soorten akoestische gitaren zijn de klassieke gitaar, de flamencogitaar en de 12-snarige gitaar.

Muziek op een akoestische gitaar

Akoestische gitaren zijn een geweldige manier om wat extra persoonlijkheid aan je muziek toe te voegen. Met hun unieke geluid kunnen ze jouw muziek echt laten opvallen. Dus als je op zoek bent naar een instrument dat je kan helpen om je eigen unieke geluid te creëren, dan is een akoestische gitaar de perfecte keuze. Daarbij kan het kalmerend, blij of iets ertussenin zijn. Je hebt dus veel verschillende mogelijkheden qua muziekkeuze.

Speel bijvoorbeeld eens de volgende songs op je akoestische gitaar:

  • “Dust in the Wind’ door Kansas
  • “If I Ain’t Got You” door Alicia Keys
  • “Wonderwall” door Oasis
  • “Boulevard of Broken Dreams” door Green Day
  • “Go Your Own Way” door Fleetwood Mac

Wel of niet geschikt voor beginners?

Als je een beginner bent, raden we je aan te beginnen met een akoestische gitaar. Die zijn over het algemeen minder duur dan elektrische gitaren, en ze zijn ook gemakkelijker om op te leren. Als je eenmaal de basisbeginselen op een akoestische gitaar onder de knie hebt, kun je desgewenst overstappen op een elektrische gitaar. Maar als je net begint, raden we je aan om het bij een akoestische gitaar te houden.

Zo leer je het snelst gitaar spelen

Je kunt het beste een methode gebruiken, die “Chord strumming” heet. Hierbij speel je akkoorden met één hand terwijl je met de andere hand de snaren tokkelt. Het is een goede manier om te beginnen omdat het gemakkelijk te leren is en je overal kunt oefenen. Ook is het goed om in ieder geval een paar lessen te nemen, YouTube filmpjes te kijken en (online) muziekbladen te kopen.