Op welke manieren kun je jouw huis laten verkopen?

Het verkopen van een huis gebeurt voor de meeste particulieren op dezelfde traditionele manier. Tegenwoordig zijn er echter veel meer opties, waardoor je als verkoper diverse mogelijkheden kunt overwegen. Je huis verkopen kun je doen via een makelaar, samen met een makelaar of volledig zelf. In dit artikel kun je alles over de verschillende manieren om je huis te verkopen ontdekken.

Je kunt een makelaar inschakelen

De meest voorkomende manier om je huis te verkopen is door een makelaar in te schakelen. Een makelaar heeft immers de kennis in huis en heeft ervaring met het verkopen van huizen. Het verkopen van je huis kan een lastig proces zijn, waar een hoop papierwerk bij komt kijken en waar specifieke vaardigheden zijn vereist om je woning onder de meest optimale voorwaarden te verkopen.

De meeste makelaars zijn zeer ervaren en kennen de markt, waardoor zij snel kunnen schakelen en een woning op de juiste manier in de markt kunnen zetten. Snel huis verkopen behoort hierdoor tot de mogelijkheden voor mensen die in tijdnood zitten.Veel mensen vertrouwen op de kwaliteiten van een makelaar, zodat ze zelf geen tijd en energie in het verkoopproces moeten stoppen. Echter kunnen de makelaarskosten een vrije forse uitgave zijn, waardoor steeds meer mensen ook op zoek gaan naar passende alternatieven.

Je kunt een online makelaar inschakelen en zelf een deel uitvoeren

Ook kun je ervoor kiezen om zelf bepaalde delen van de woningverkoop uit te voeren. Er zijn verschillende taken die je zelf kunt uitvoeren en misschien wel beter kan dan de makelaar zelf. Je kunt bijvoorbeeld zelf bezichtigingen uit gaan voeren. Voor potentiële kopers kan dit zeer interessant zijn, omdat jij het beste alles over de betreffende woning en de omgeving kunt vertellen.

Jij weet immers met welke buren je gezellig kunt kletsen en welke bakker in de buurt de lekkerste broodjes heeft. Daarnaast heb je ook de meeste kennis over de woning zelf en kun je potentiële kopers blij maken met leuke anekdotes of de beste plekken om te zonnen in de tuin.

Verder kun je ook zelf de foto’s en online advertenties verzorgen of op zoek gaan naar potentiële kopers. Door al deze taken zelf uit te voeren heb je meer de regie over de je huis verkopen, terwijl je de onderdelen waar speciale kennis voor nodig is overlaat aan de specialist op dit gebied.

Je kunt zelf je huis verkopen

Naast het kiezen voor een makelaar of bepaalde taken uitbesteden aan een makelaar, kun je er ook voor kiezen om zelf het volledige verkoopproces uit te voeren. Dit kan echter een zeer lastige klus zijn indien je bijvoorbeeld geen ervaring hebt met onderhandelingen of nog nooit al het papierwerk hebt afgehandeld. Om de juiste vaardigheden onder de knie te krijgen zul je veel tijd vrij moeten maken. Echter, wanneer je deze vaardigheden bezit, dan ben je de aangewezen persoon om je eigen huis te verkopen!

Deze verkoopmethode geeft jou de volledige regie over het verkoopproces. Je kunt je eigen vraagprijs bepalen en kunt rechtstreeks contact hebben met de potentiële kopers. Een ideale opzet wanneer je graag wil weten wie er na jou in jouw woning gaan wonen. Daarnaast kun je zelf de bezichtigingen inplannen, zodat je niet halsoverkop je woning moet verlaten, maar juist diverse bezichtigingen op één dag kunt inplannen.

Gedwongen verkoop

De minst leuke optie is de gedwongen verkoop. Bij deze methode heb je geen inspraak over de verkoopmethode, omdat de bank heeft besloten dat er geen andere optie meer mogelijk is. Deze methode kan voorkomen wanneer je niet aan de betaalverplichtingen kan voldoen en de bank hierdoor genoodzaakt is om het huis te verkopen.

Een gedwongen verkoop gebruikt niet zomaar. Deze manier van woningverkoop is een uiterste poging van de bank om meer zekerheid over het uitgeleende bedrag te krijgen. Indien je niet aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen, is het belangrijk om altijd met de bank in gesprek te blijven. Kom zelf met verschillende maatregelen om dit probleem op te lossen of ga samen op zoek naar een passende oplossing.