Proleet betekenis: definitie uitgelegd + voorbeelden

proleet woord uitgelegd

Op Annotatie.nl vertellen we je alles over taal, woorden en hun betekenissen. In dit artikel gaan we het hebben over ‘proleet’, de herkomst van het woord, wat het vandaag de dag betekent en hoe je het woord het beste kunt gebruiken. Omdat we allemaal wel eens onze taal kwaliteiten naar een hoger niveau zouden mogen tillen. Taal is immers altijd in ontwikkeling en verandert continu. Vandaag is het de beurt aan het woord ‘proleet’. Dit woord wordt namelijk regelmatig gebruikt om iemand op een bepaalde manier te omschrijven, vaak niet op de meest positieve manier. Maar is dit eigenlijk wel juist? In dit artikel leggen we je alles uit over het gebruik van het woord proleet.

Proleet

Waar denk je het eerste aan als je het woord ‘proleet’ hoort? De meeste mensen hebben associaties met de woorden ‘elitair’ ‘wijs’ ‘irritant’ of ‘proleterig’. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Betekenis proleet

Het is belangrijk om te weten dat het woord ‘proleet’ een niet al te positieve connotatie heeft. Zo wordt er vaak iets negatiefs mee bedoeld. Als je ’s avonds in de kroeg staat en iemand noemt je vriend een ‘proleet’, dan heeft die persoon niet al te veel goeds over je vriend te zeggen. Een proleet kan namelijk hufter of hork betekenen. Iemand die zich niet al te veel aantrekt van zijn omgeving en als resultaat hiervan ongepast of onaangepast gedrag vertoont.

Ontstaan

Proleet is een verbrastering van het oudere woord ‘proletariër’, wat weer voortkomt uit het Latijn. In het Latijn was een ‘proleterarius’ iemand die geen bezit kende. Tegenwoordig zou deze groep worden aangeduid als de arbeiders, de sociale klasse van de werkende burger. Interessant om te weten is dat de naam Proleteraius ook wordt gedragen door een keversoort, uit de familie van de boktorren. Het woord is dus al eeuwen oud, maar heeft een kleine verandering ondergaan in het gebruik ervan.

Studenten

Binnen studentenkringen wordt het woord ‘proleet’ wel eens gebruikt, in de vorm van ‘vuile zaad proleet’. In de moderne spreektaal is dit verbasterd tot ‘prolo’. Een grappig weetje is dat deze afkorting ook regelmatig door Franstaligen wordt gebruikt, die het dezelfde betekenis hebben gegeven. Binnen studentenkringen zoals bij een vereniging wordt dit namelijk gebruikt omdat het gebruik van het woord proleet ook iets wegheeft van iemand een arbeider noemen (het is afkomstig van de arbeidersklasse, weet je nog?), als anderen zich eigenlijk elitair voelen.

Vervoeging en gebruik

Naast ‘proleet’ kun je ook ‘prolo’ zeggen om hetzelfde te bedoelen.  Het is belangrijk om te weten dat met een proleet vrijwel altijd een mannelijk persoon bedoeld. Het meervoud is ‘proleten’ en duidt op iemand die hufterig gedrag vertoont. Hoe je het kunt gebruiken? Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Er was op de snelweg zo’n proleet die de hele tijd bleef bumperkleven. Toen hij het niet bij mij deed hij het bij anderen op de weg”.

Lees meer interessante artikelen in onze begrippen en uitgelegd categorie.