Rationeel betekenis: definitie uitgelegd + voorbeelden 

In dit artikel vind je uitleg over de betekenis van het woord: rationeel. Daarnaast krijg je voorbeelden aan de hand van zinnen en alinea’s waarin het woord rationeel voorkomt. 

Rationele beslissingen worden iedere dag gemaakt, maar er worden ook zo veel irrationele beslissingen gemaakt. Denk maar aan de keuze om weer een pakketje uit China te bestellen. Bij aankomst kom je erachter dat de inhoud niet heel duurzaam is. Het maken van een rationele beslissing binnen een relatie waarin emoties de overhand nemen kan soms lastiger zijn dan je denkt. Er bestaat ook rationele emotieve therapie, hier word je geholpen om betere beslissingen te leren maken. 

Het woordenboek: Rationeel 

Betekenis: ‘RATIONEEL’

Je hebt gezocht op het woord: rationeel 

Rationeel 

Als synoniem voor het woord rationeel wordt vaak gebruikt: verstandelijk, weloverwogen, meetbaar, redelijk, begrijpelijk, berustend op de rede, doordacht, doeltreffend, berekenbaar, nuchter. 

Het woord rationeel gebruik je wanneer jij een beslissing maakt die verstandig is. Woorden als verstandelijk en redelijk zie je dan ook vaak terugkomen als synoniem voor het woord rationeel. Een voorbeeld zijn de keuzes die worden gemaakt om meer geld naar de politie te krijgen. Dat zijn rationele en weloverwogen beslissingen. Het besluit dat Putin heeft genomen om Oekraïne binnen te vallen is achteraf gezien een niet overwogen beslissing geweest. Een keuze die hij heeft gemaakt met invloed van emoties en niet rationeel overwogen. 

Voorbeelden voor het gebruik van het woord rationeel 

Voorbeeld: Dit kabinet neemt beslissingen die niet rationeel zijn, voor het weet worden er miljarden uitgegeven. En de burgers draaien op voor alle hoge kosten die er gemaakt worden. 

Voorbeeld: De komende jaren moet er veel gebeuren in de energietransitie. De keuzes die jaren geleden rationeel zijn gemaakt worden nu uitgevoerd. Het energiebeleid is een weloverwogen keuze van de overheid. 

Voorbeeld: Het is jammer dat hij een irrationele keuze maakt door haar te slaan. Hierdoor kan hij zomaar in de gevangenis belanden doordat hij zijn emoties niet in bedwang had. 

Rationeel denken 

Voorbeeld: Er worden zo snel keuzes gemaakt tegenwoordig. De wereld lijkt ook wel in een stroomversnelling te gaan. Rationeel denken word je bijna niet meer gegund. Je moet echt de tijd voor jezelf nemen. 

Rationeel gedrag 

Voorbeeld: Iedereen keek naar de man die compleet uit zijn plaat ging omdat hij langer dan 5 minuten moest wachten in de rij. Deze man kon niet rationeel gedrag toepassen kijkende naar de situatie. Waarschijnlijk zat hij al hoog in zijn emoties toen hij naar de winkel toe fietste.

Rationeel emotieve therapie 

Bij deze therapievorm ligt de nadruk op je gedachten en overtuigingen. Zo leer je beter je gedachtes en belevingen op een rij te zetten om niet vanuit emotie te reageren maar rationeel na te denken voordat je reageert op een gebeurtenis. Deze therapie wordt toegepast bij personen met een kort lontje.  

Rationeel energieverbruik 

Voorbeeld: Ik heb nog nooit de marathon gelopen, laat staan 20 kilometer hardgelopen. Om mee te kunnen komen moet ik rationeel energieverbruik toepassen. Anders dan ben ik na 10 kilometer al gesloopt.