Stoïcijns betekenis: definitie uitgelegd + voorbeelden 

In dit artikel vind je uitleg over de betekenis van het woord: stoïcijns. Daarnaast geven we korte voorbeelden aan de hand van alledaagse zinnen en alinea’s waarin het woord stoïcijns voorkomt. 

Het woord Stoïcijns wordt vaak gebruikt wanneer iemand onverstoorbaar of onverschillig is. Hij/zij zij zal dan niet reageren op een gebeurtenis, of hij/zij zal dit doen op een gelaten manier. Vaak komt het overeen met desinteresse. Dit kan zijn bij bijvoorbeeld een sportevenement wanneer iemand totaal niet van een bepaalde sport houdt zal hij/zij stoïcijns reageren, ook wanneer er gewonnen wordt. 

Het woordenboek: stoïcijns

Betekenis: ‘STOÏCIJNS’

Je hebt gezocht op het woord: stoïcijns

Stoïcijns (bijv. naamwoord)

Afbreekpatroon: sto-i-cijns

Een ander woord voor stoïcijns is ook: berustend, gelaten, onaandoenlijk, onverschillig, onverstoorbaar, onbewogen. 

Voorbeelden voor het gebruik van het woord stoïcijns:

Hieronder vind je aan aantal verschillende voorbeelden van het woord stoïcijns op een rij. 

Voorbeeld: De stoïcijnse politicus gaf niks om de uitspraak van de rechter dat hij werd veroordeeld tot een taakstraf voor de uitspraak die hij deed over Marokkanen. Hij gaf zelf aan bij een volgend debat exact hetzelfde te zeggen en beroept zich op het recht van vrijheid van meningsuiting. 

Voorbeeld: Bij het kijken naar de horrorfilm bleef de man stoïcijns naar het beeldscherm kijken, het kan hem niet eng genoeg blijkbaar. 

Voorbeeld: De vriend en vriendin waren nog maar net een stelletje en gingen samen op vakantie naar een ver land. Waar het voor haar allemaal nieuw was bleef de vriend er stoïcijns onder. Hij ging ieder jaar meer dan drie keer met het vliegtuig naar verre landen. 

Voorbeeld: Er was totaal geen plezier op zijn gezicht af te lezen. Hij bleef maar stoïcijns in de hoek staan terwijl de rest van de klas gezellig aan hun knutselwerkjes bezig waren. 

Voorbeeld: Een stoïcijnsere man dan Maarten van Rossum is er bijna niet op de televisie. Het doet hem niks wat er over hem gezegd of geschreven wordt. 

Voorbeeld: Voor hem was het een daad die hij goed praatte. Daarom bleef hij stoïcijns voor zich uitkijken nadat hij werd opgepakt door de politie toen hij zijn vrouw neer stak.