/

Van VOF naar BV: een nieuwe start voor jouw onderneming

Het kiezen van de juiste rechtsvorm kan best lastig zijn. Daarnaast is het – zodra een bedrijf meer winst begint te behalen – interessant om de rechtsvorm opnieuw te overwegen. Zo kan het financieel aantrekkelijk zijn om een VOF om te zetten naar een BV. In dit blog lees je meer over de voor- en nadelen, de stappen die je moet zetten, de bijbehorende kosten én de mogelijke valkuilen.

Voor- en nadelen van een VOF omzetten naar een BV

Een VOF omzetten naar een BV is financieel aantrekkelijk als een bedrijf meer dan 80.000 euro winst per jaar behaalt. Een BV betaalt namelijk een aanzienlijk lager percentage aan belasting dan een VOF. Een BV oprichten heeft bovendien als voordeel dat je niet langer privé aansprakelijk bent voor schulden. Mocht het bedrijf ooit failliet gaan, dan is je eigen vermogen (in de meeste gevallen) niet in gevaar. Een mogelijk nadeel van een besloten vennootschap is echter wel dat je naar een notaris moet om het bedrijf op te richten en een contract op te stellen. Dit kost tijd en brengt een aantal kosten met zich mee.

Welke stappen moet je zetten?

Om een VOF om te zetten naar een BV moet je een bezoek brengen aan de notaris. De notaris zal je helpen bij het oprichten van een besloten vennootschap en het opstellen van een contract. Vervolgens zijn er drie manieren waarop je de rechtsvorm kan wijzigen: via een activa, passiva inbreng, geruisloze omzetting of ruisende omzetting. In principe is de activa passiva transactie de eenvoudigste methode waarbij de nieuw opgerichte besloten vennootschap de VOF in feite opkoopt. Voordat je deze stappen kunt zetten, is het belangrijk dat je vooronderzoek doet en alle benodigde papieren bij elkaar zoekt.

Welke kosten zijn aan dit proces verbonden?

De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de manier waarop je de rechtsvorm wijzigt (zoals via een activa-passiva transactie) en de notaris die je in dienst neemt. Een VOF omzetten naar BV door Firm24 kost bijvoorbeeld tussen de 399 en de 899 euro. Voor aanvullende diensten (zoals het oprichten van een holding boven de besloten vennootschap) kunnen extra kosten in rekening worden gebracht. Ook de eenmalige inschrijving bij de KvK is niet inbegrepen bij de prijs.

Wat zijn de mogelijke valkuilen?

Zodra een bedrijf meer winst begint te maken, is het vaak financieel slimmer en verstandiger om de rechtsvorm te wijzigen. Zorg er wel voor dat je van tevoren onderzoek doet naar de mogelijkheden. Een onafhankelijke expert kan je hier over adviseren. Door je goed te laten inlichten voorkom je onduidelijkheden en problemen achteraf. Je wilt bovendien niet zonder goede voorbereiding bij de notaris zitten (en onnodige kosten maken). Een valkuil kan immers zijn dat je een besloten vennootschap wilt opzetten via een activa passiva transactie, maar dat dit niet mogelijk is omdat het bedrijf al lange tijd bestaat en bijvoorbeeld een bedrijfspand bezit. In dit geval zal een ruisende omzetting beter bij je bedrijf passen.

Nieuwe start voor je bedrijf

Als ondernemer wil je altijd blijven verbeteren en groeien. De huidige rechtsvorm van je bedrijf onder de loep nemen is daarom zeker de moeite waard. Door een besloten vennootschap op te richten geef je je bedrijf een nieuwe start en geniet je van diverse voordelen. Zorg er wel voor dat je vooronderzoek doet en/of een expert om advies vraagt!