Waar kun je het best zilver kopen?

Je zult het je vast eerder afgevraagd hebben: waar kun je tegenwoordig slim in beleggen? Je hebt vast weleens van crypto als belegging gehoord, maar hiermee loop je veel risico en is bovendien kennis vereist. Zilver daarentegen is een makkelijke en verstandige belegging. Misschien klinkt dit eerst wat onlogisch, omdat we allen sneller goud overwegen als belegging. Desalniettemin is zilver ook een veilige belegging in deze economische onzekere crisistijden. Maar waarom precies dan? En waar zilver kopen? Dat is een vraag die vaak gesteld wordt… In dit artikel leggen we hier alles over uit. Lees dus snel verder.

Waarom zilver kopen?

Het kopen van zilver is simpelweg een strategische zet. Vooral in Azië is het beleggen in zilver populair geworden. Dit is ook terug te zien bij centrale banken in het oosten. Zij zien het ook als een strategische zet om maandelijks grote hoeveelheden edelmetalen aan te schaffen. Maar waarom is dit een strategische zet? Dit komt omdat zilver veel lange termijn potentie omvat. Er wordt verwacht dat zilver in de toekomst gebruikt kan worden als grondstof voor vele high-tech toepassingen. Op het moment levert sparen vrijwel niets op. Dit komt door de lage spaarrente. Vroeger daarentegen was het nog wel slim om te sparen, maar tegenwoordig moeten we onze mogelijkheden verbreden. Sterker nog, voor grote bedragen zorgt sparen zelfs soms voor verlies. Dit wil je natuurlijk niet!

Welk soort zilver?

Dat je met zilver je koopkracht behoudt was al duidelijk. Zilver is zoals eerder genoemd een goede belegging in deze onzekere economische tijden en na de hoge inflatie van dit jaar. De flinke inflatie heeft een enorm koopkrachtverlies van de gemiddelde Nederlander als gevolg. Vroeger lukte het met een loonsverhoging van 1 of 1,5 procent om de koopkracht te compenseren, maar dit jaar lukt dat niet meer. Maar in welk soort zilver kun je het best investeren nu je koopkracht zo erg afgenomen is? Het is belangrijk om te weten dat overheden en banken liever niet willen dat je zilver koopt. Toch is het belangrijk dat je niet participeert in de papieren zilvermarkt. Koop vooral zilveren munten en baren die jezelf in je handen kunt houden. Je kunt bijvoorbeeld investeren in BTW vrij zilver. Als particulier is het mogelijk om 1 kilo muntbaren te kopen met een 2% BTW tarief. Maar hoe kom je aan belasting vrij zilver? Je kunt bijvoorbeeld zilverbaren kopen namens jouw bedrijf of je kunt zilverbaren opslaan in een kluis in het buitenland, zoals bijvoorbeeld in Zwitserland of Singapore.

Waar moet je op letten?

Als laatst is het belangrijk dat je je niet laat afleiden door korte termijn koersbewegingen. Het beleggen in zilver is op lange termijn een slimme zet en kan ook gecombineerd worden met het aanschaffen van goud. Dus de échte vraag is: waar wacht je nog op?