Alles wat je moet weten over de functie van een simkaart

Om optimaal van je telefoon gebruik te kunnen maken is het noodzakelijk om over een simkaart te beschikken. Nu zien we alleen dat veel mensen eigenlijk geen idee hebben wat een simkaart eigenlijk doet. Laat staan welke soorten er te vinden zijn. Behoor jij ook tot deze groep dan hebben we goed nieuws voor je. In dit artikel laten wij je namelijk alles zien over de simkaart. Van de werking van de data simkaart tot aan de verschillende soorten. Door snel verder te lezen weet je tenminste wel wat je in je nieuwe smartphone stopt!

Wat doet een simkaart?

Laten we maar eens beginnen bij het begin. Wat doet een simkaart vraag je je af? De term simkaart staat voor een Subscriber Identity Module. Dit is in feite niets meer dan een kleine microchip waarop de unieke identiteit en verificatiegegevens van je mobiele telefoon zijn opgeslagen. Het is de sleutel waarmee je telefoon verbinding kan maken met het netwerk van je mobiele netwerkaanbieder. Door middel van de simkaart krijg je dan ook gelijk toegang tot alle diensten die jouw provider te bieden heeft. Wanneer je jouw nieuwe simkaart in je telefoon stopt leest deze de informatie op de chip. Vervolgens gebruikt de simkaart deze informatie om te communiceren met de servers van de mobiele provider.

Verschillende maten simkaarten

Er zijn verschillende soorten maten simkaarten die je kunt vinden voor je telefoon. De meest voorkomende maten simkaarten zijn standaardsimkaarten, microsimkaarten en nano simkaarten. Standaard simkaarten zijn het grootst en worden vaak gebruikt in oudere mobiele telefoons. Micro simkaarten zijn kleiner en worden gebruikt in oudere smartphones, terwijl nano simkaarten het kleinst zijn en worden gebruikt in de meeste moderne smartphones.

Naast deze standaard simkaarten is er ook een type simkaart welke data-SIM-kaart wordt genoemd. Data-SIM-kaarten werken op dezelfde manier als gewone simkaarten, maar zijn speciaal ontworpen voor datagebruik in plaats van oproepen en sms’jes. We zien dat deze met name gebruikt worden voor tablets en mobiele hotspots. Data-SIM-kaarten werken door verbinding te maken met het datanetwerk van een mobiele netwerkaanbieder, dit in tegenstelling tot het reguliere belnetwerk van de provider.

Voordelen van een data simkaart

Een van de belangrijkste voordelen van een datasimkaart is dat je bijna overal toegang hebt tot het internet. Zolang je een signaal hebt van je mobiele netwerkaanbieder, kun je verbinding maken met het internet. Hierdoor krijg je op ieder mogelijk moment toegang tot je favoriete websites, social media feeds en online diensten. Een ander voordeel van het gebruik van een data-SIM-kaart is dat je jouw mobiele apparaat kunt gebruiken als een mobiele hotspot. Dit houdt in dat andere apparaten aan kunnen sluiten op de internetverbinding van je telefoon.

Als het goed is weet je door het bovenstaande meer over de werking van de simkaart en over de voordelen van een data simkaart. Nog veel meer te weten komen over jouw smartphone? Blijf dan zeker even hangen op deze site. Hier vind je nog veel meer interessante blogs die je alles laten zien wat je maar moet weten!