Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: bescherm jezelf als zzp’er

Het aantal zzp’ers in Nederland neemt razendsnel toe. Wist jij dat op dit moment al meer dan 1,2 miljoen mensen in Nederland zichzelf zzp’er noemen? De kans is daarmee groot dat ook jij zzp’er bent of overweegt dit te worden. Als zzp’er doe je natuurlijk het liefst waar je goed in bent: ondernemen. Toch is het goed om een aantal zaken goed geregeld te hebben. Een van deze zaken is het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (ofwel: AVB). Daarom lees je op deze pagina alles over dit onderwerp.

Door middel van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp kan je jezelf als zzp’er beschermen. Hieronder krijg je antwoord op vier veelgestelde vragen omtrent de AVB:

Wat is een AVB?

De naam zegt het eigenlijk al: een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering waarmee je het risico op aansprakelijkstelling afdekt. De bedrijfaansprakelijkheidsverzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) of fysieke zaken (materiële schade) veroorzaakt door je bedrijf, product en/of medewerker. Ook de schade die hieruit voortkomt, gevolgschade, is gedekt In ruil voor deze dienst van de verzekeringsmaatschappij betaal jij als ondernemer periodiek een premie aan de verzekeraar.

Waarom is een AVB belangrijk voor zzp’ers?

Als ondernemer lever je producten of diensten aan jouw afnemers. Doordat je actief bent als ondernemer neem je, al dan niet bewust, bepaalde risico’s. Bijvoorbeeld het risico dat je schade veroorzaakt aan de goederen van iemand anders. Op het moment dat jij aansprakelijk bent voor de geleden schade dan zal je deze moeten vergoeden. Dit kan tot aanzienlijke kosten leiden. Door het afsluiten van een AVB worden de kosten van schadevergoeding voldaan door de verzekeringsmaatschappij. Zeker op het moment dat de kosten van aanzienlijk niveau zijn is dit fijn. Wellicht voorkom je zelfs een faillissement door het afsluiten van een AVB.

Wat dekt een AVB?

Het is goed om te weten dat een AVB niet alles dekt. Dit betekent dat niet altijd alle kosten worden vergoed door de verzekeringsmaatschappij op het moment dat jij aansprakelijk wordt gesteld. In beginsel wordt materiële schade en letselschade wel vergoed door een AVB. Dit betekent dat door jou veroorzaakte schade aan goederen vergoed wordt, maar ook dat ziekenhuiskosten vergoed kunnen worden. 

Hoe sluit je een AVB af?

Op de sites van verzekeraars staat altijd een duielijke uitleg over hoe je hun bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af kan sluiten. Zorg ervoor dat je onderzoek doet naar welke verzekering het beste bij jou en jouw situatie past. Online kan je verschillende polissen en aanbieders met elkaar vergelijken, waarna je de AVB afsluit. Laat je je liever adviseren door een specialist? Dan kan je uiteraard ook een onafhankelijk tussenpersoon inschakelen om te helpen bij het afsluiten van jouw AVB.

Tot slot

Conclusie is dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering erg belangrijk kan zijn voor een zzp’er. In ruil voor een periodieke premie draag je een aantal belangrijke risico’s over aan de verzekeringsmaatschappij. Zo kan jij doen waar je het beste in bent: ondernemen!