/

De betekenis van Bitcoin: wat is Bitcoin precies?

De betekenis van Bitcoin

In de afgelopen jaren is het begrip ‘Bitcoin’ niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Hoewel de Bitcoin al even bestaat, is de munt in de afgelopen jaren pas echt populair geworden. Er zijn inmiddels heel wat mensen in Nederland die geïnvesteerd hebben in de Bitcoin.

De vraag is alleen: wat is de Bitcoin precies en hoe wordt de munt het beste omschreven? Sinds wanneer bestaat de Bitcoin, wat is de Bitcoin koers en waarom is investeren erin zo populair geworden? We zochten het voor je uit voor dit alomvattende artikel over de betekenis van de Bitcoin.

Wat is de Bitcoin precies en wat betekent de Bitcoin?

Grote kans dat je weleens van de Bitcoin hebt gehoord; ook wanneer je er (nog) niet in hebt geïnvesteerd. De Bitcoin is de allereerste en de meest bekende cryptomunt ter wereld. De munt zag in 2009 het levenslicht toen een persoon of een groep personen anoniem besloot een whitepaper uit te brengen en te starten met het digitale geld. Diegene heeft of zij hebben de naam ‘Bitcoin’ bedacht. Bitcoin staat voor een digitale valuta die niet fysiek aangeraakt kan worden, maar bestaat uit een unieke reeks letters en cijfers waaraan een waarde wordt gehangen. De waarde van de Bitcoin wordt bepaald door verschillende factoren en heeft altijd te maken met de vraag en het aanbod. Des te meer vraag er is, des te hoger de waarde ligt.

Door de jaren heen heeft de Bitcoin heel wat stijgingen in waarde meegemaakt. Er is begin maart 2024 zelfs een nieuw record gehaald. Waar er in 2010 ooit twee pizza’s voor 10.000 Bitcoins werden gekocht, is één Bitcoin momenteel (eind maart) al meer dan 60.000 euro waard. Kijken we naar de exacte betekenis van het woord, dan zien we dat ‘bit’ afkomstig is van de kleinste eenheid van digitale informatie en ‘coin’ voor het geld. Omdat Bitcoin alleen digitaal kan worden gebruikt en niet fysiek kan worden toegepast, is Bitcoin de ideale benaming voor deze digitale munt. Samengevoegd staat het begrip immers voor een digitale valuta die gebaseerd is op cryptografie en die bestaat uit digitale informatie.

Zo kunnen mensen investeren in cryptocurrency zoals Bitcoin

Er zijn verschillende manieren waarop mensen kunnen investeren in crypto zoals de Bitcoin. Wat in ieder geval goed is om te weten, is dat de munt razend populair is geworden. Dat is met name het geval sinds en door de pandemie die in 2020 begon. In die tijd besloten veel investeerders over te stappen op crypto, omdat andere beleggingen te onzeker waren. Daardoor schoot de Bitcoin koers omhoog, iets wat niet ongezien bleef door de media. Wat daarop volgde, waren veel positieve nieuwsberichten die er op hun beurt weer voor zorgden dat er nog meer mensen begonnen met investeren in crypto. Je raadt het al: daardoor steeg de waarde weer en blijft de Bitcoin koers schommelen.

Wanneer je ook wil beginnen met investeren in crypto is het goed om te weten dat je dit gewoon vanuit huis kunt doen. Je hebt een smartphone of laptop nodig met toegang tot internet en een cryptowallet waarin je je cryptomunten kunt bewaren. De meeste mensen in Nederland doen dit via een crypto broker of trader waar ze direct Bitcoins of andere cryptomunten kopen. Je kunt ook indirect in de Bitcoin investeren door voor een Bitcoin-ETF te gaan. Daarmee schaf je geen munten aan, maar beleg je in de koers door te speculeren wat de koersen zoal gaan doen. Ook is het mogelijk om Bitcoins te kopen van een ander individu via een peer-to-peer netwerk. 

Voordelen van investeren in Bitcoin en andere cryptomunten

Tot slot zijn er verschillende voordelen op te noemen waardoor men wil investeren in crypto. Het grootste voordeel is natuurlijk het rendement dat je er kunt maken. Daarnaast moet je denken aan:

  • Bitcoin betreft een digitale munt waar anonimiteit en privacy van groot belang zijn. Je kunt bijvoorbeeld transacties uitvoeren zonder je echte naam op te geven. In plaats daarvan kan je dit onder een pseudoniem doen; iets wat veel mensen een prettig idee vinden in de vaak controlerende maatschappij.
  • Daarnaast is het mogelijk om supersnel een internationale transactie te doen met Bitcoin. Dit is ook nog eens aanzienlijk goedkoper dan wanneer je dat met je gewone bankrekening zou doen.
  • Investeren in Bitcoin is heel toegankelijk en is des te interessanter wanneer je in meerdere soorten beleggingen investeert. Op die manier spreid je je kansen en is de kans op rendement nog hoger.
  • Tot slot moet je weten dat Bitcoin vaak wordt gebruikt als een soort hedge tegen inflatie. Dat komt omdat deze munt niet oneindig is en er een maximum van 21 miljoen Bitcoins beschikbaar is.