Wat komt er allemaal kijken bij het aanschaffen van een auto?

photo of a salesman talking to a customer
Photo by ANTONI SHKRABA on Pexels.com

Zorg dat je jouw auto koopt bij een betrouwbare garage

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of een garage betrouwbaar is. Zo kun je bijvoorbeeld de klantreviews lezen, zodat je de ervaringen van anderen mee kunt nemen in jouw beslissing. Maar je kunt ook op zoek gaan naar een BOVAG-garage. Dankzij een samenwerking tussen ANWB en de Consumentenbond, weet je zeker dat deze garages voldoen aan de gestelde eisen. De Consumentenbond handelt in het belang van de consument. Hierdoor weet jij zeker dat de garage op een bepaald niveau werkzaamheden uitvoert, maar de kwaliteit ook garandeert. Bij BOVAG-garages krijg je namelijk standaard zes maanden garantie op alle uitgevoerde reparaties. Zo kan jij na het aankopen van jouw nieuwe auto met een gerust hart naar dezelfde garage voor jouw APK of andere onderhoudswerkzaamheden. Is er dan iets toch niet helemaal goed gegaan? Dan kan je gewoon terug!

Check altijd of de kilometerstand klopt

Helaas wordt er nog wel eens gesjoemeld met de kilometerstand. Zorg er daarom voor dat je deze altijd dubbel checkt. Je kunt dit zelf nakijken door de RWD te raadplegen. Bij hun wordt namelijk de kilometerstand beoordeeld. Hierdoor creëer je iets meer zekerheid voor jezelf en kun je met een gerust hart jouw nieuwe auto instappen. Let wel op! Zorg dat je de kilometerstand terug kunt vinden in het koopcontract. Zo heb jij er in ieder geval alles aan gedaan. Het risico van een onjuiste kilometerstand is dat de staat van de auto afhankelijk kan zijn van het aantal gereden kilometers. Dus denk jij dat de auto een gemiddeld aantal kilometers heeft gereden, zeg niet te weinig en niet te veel, dan kom je dus bedrogen uit. Als je er vervolgens achter komt dat de auto 300.000 kilometer heeft gereden en de motor binnen de kortste keren vervangen moet worden, is dat ineens een heel ander verhaal.

Zorg dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen

In Nederland is een autoverzekering afsluiten verplicht. Hierdoor zorg jij ervoor dat jij eventuele schade kunt vergoeden. Stel je voor dat je tijdens het uitparkeren per ongeluk tegen een andere auto aanbotst. Dit kan al snel gebeuren. Juist in dit soort ongelukkige situaties is het belangrijk dat je verzekerd bent. Hierdoor voorkom je gedoe en loop je niet het risico op een boete. Sluit dus vandaag nog een autoverzekering af!