Wat zijn de taken van een geriatrisch verpleegkundige?

Mensen worden tegenwoordig steeds ouder en blijven ook tot op veel hogere leeftijd dan voorheen zelfstandig wonen. Maar ouderdom komt met gebreken. Doordat de levensverwachting van de mens is gestegen, is ook de kans op allerlei complexe aandoeningen toegenomen. De geriatrie is het medische specialisme dat zich specifiek richt op senioren met een combinatie van aandoeningen. Het is vaak een combinatie van sociale, psychologische en fysieke problemen die leidt tot een complexe zorgvraag. De geriatrisch verpleegkundige is degene die senioren bijstaat met zowel lichamelijke zorg als psychosociale begeleiding.

 

Kleine aanpassingen


Wanneer iemand op hoge leeftijd ziek wordt, kan dat ingrijpende gevolgen hebben. Een simpele verkoudheid of griep is voor een gezond mens hooguit hinderlijk, maar kan voor een senior met een verzwakt immuunsysteem fatale gevolgen hebben. Maar ook het herstellen van wondjes verloopt minder soepel en de spierkracht neemt sterk af. Valpartijen binnenshuis liggen dan snel op de loer. Het is dus zaak om de leefstijl zodanig aan de situatie aan te passen dat iemand ook op hoge leeftijd nog zelfstandig kan blijven functioneren. Vaak kun je met wat kleine ingrepen thuis al veel potentiële gevaren wegnemen. Een douchestoel in de badkamer, een handgreep aan de wand bij het toilet en een alarmknop om in geval van nood direct iemand te kunnen waarschuwen. Het zijn relatief simpele zaken, die echter voor mensen op leeftijd daadwerkelijk levensreddend kunnen zijn.
 

Aandoeningen en ongemakken


De vijf meest voorkomende aandoeningen onder senioren zijn dementie, hart- en vaatziekten, artrose, een beroerte en diabetes. Alleen al van dementie wordt verwacht dat het aantal patiënten in de komende vijftien jaar zal verdubbelen. Dit legt een enorme druk op de zorg. Los van aandoeningen zijn er ook allerlei lichamelijke ongemakken waarmee senioren kampen. Denk hierbij aan zaken als ongewenst urineverlies, doofheid of slechtziendheid. Dit zijn dingen waarmee mensen op een hoge leeftijd vaak mee te maken hebben. Ze zijn echter met de juiste hulpmiddelen goed op te vangen. Vrouwen die last hebben van incontinentie, kunnen zich met behulp van TENA Lady uitstekend redden. Mensen met een verminderd gehoor hebben vaak baat bij een goed gehoorapparaat en ook daarin schrijdt de techniek steeds maar voort.
 

Inlevingsvermogen


In het werk van de geriatrisch verpleegkundige draait alles om inlevingsvermogen. In combinatie met een flinke dosis geduld ligt hier de sleutel om de nieuwe generatie senioren een hoge kwaliteit van leven te kunnen bieden.