Welke opties van zeetransport zijn er voor ondernemers?

Wanneer je voor je bedrijf goederen naar een verre bestemming wilt laten transporteren dan komt vervoer over het water het meest in aanmerking. De kosten voor transport per container liggen veel lager dan transport per vliegtuig. Dat laatste is alleen geschikt voor een klein pakketje. Een grote order voor een bedrijf in de VS of in Azië wordt vrijwel altijd per schip vervoerd. Daarbij heb je als verzender verschillende mogelijkheden.

De verwerking van zeevracht

Wanneer je opdracht geeft voor een zeetransport dan moeten de spullen allereerst naar de haven worden vervoerd. Vanuit Nederland is dat meestal de haven van Rotterdam. Alternatieven zijn de haven van Amsterdam of de haven in Antwerpen. Vaak kun je bij transport één prijs afspreken voor de zeevracht per schip en het transport per vrachtwagen naar de haven. Hierbij is het van belang om hoeveel goederen het gaat. Zorg dus dat de gegevens inzake omvang en gewicht bekend zijn als je een offerte voor het transport aanvraagt. Houd er ook rekening mee dat alle douane formulieren in orde zijn. Dit voorkomt vertraging bij het in- en uitklaren van het transport.

FCL en LCL containers

Als je een order hebt voor zeetransport dan krijg je te maken met de termen FCL transport en LCL transport. FCL staat voor Full Container Load. LCL betekent Less than Container Load. Bij FCL heb je de beschikking over een eigen container. Hierin worden dus geen goederen van andere klanten vervoerd, ook als de container niet vol is. De keuze voor FCL heeft een aantal voordelen. Ten eerste zal de lading niet beschadigd worden door andere goederen in de container. Deze vorm van transport is daarmee zeer geschikt voor kwetsbare goederen. Ten tweede gaat de container na aankomst direct naar zijn eindbestemming. LCL betekent dat de container wordt gedeeld met andere opdrachtgevers. Het grote voordeel is dat dit een stuk goedkoper is. Een nadeel is dat het vaak langer duurt voordat de spullen op hun bestemming zijn. Een container wordt vaak overgeladen in een treinwagon of vrachtwagen. Vervolgens worden de goederen volgens de meest efficiënte route verder gedistribueerd.

Informeer je over de regels voor export

Voordat je een transport naar het buitenland regelt is het belangrijk dat je weet wat de regels zijn. Sommige goederen mogen een ander land niet zomaar in. Dit heeft te maken met besmettingsgevaar met ziekten. Ook nu COVID geen issue meer is zijn sommige landen nog altijd erg voorzichtig. Dit geldt bijvoorbeeld voor IJsland, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Uiteraard mogen wapens en drugs niet worden getransporteerd. Voor wapens kan alleen een uitzondering worden gemaakt als hiervoor alle documenten in orde zijn. Als blijkt dat er zich in de lading illegale zaken bevinden kan dit leiden tot grote problemen. Zorg er dus voor dat je precies weet wat er wordt vervoerd en laat dit altijd zorgvuldig controleren. Als er een probleem is wordt de hele zending geweigerd. Dit leidt uiteraard tot forse extra kosten en vertraging.