Wat is een lavasteen gietvloer en waarom is de vloer populair?

Wat is een lavasteen gietvloer en waarom is de vloer populair

Op het gebied van interieur zijn er ieder jaar nieuwe trends te vinden. In de afgelopen jaren zien we dat zogeheten lavasteen gietvloeren, ook wel lava gietvloeren genoemd, razend populair zijn in huizen, kantoorgebouwen en zelfs winkels. Dat is niet heel vreemd, aangezien een lavasteen gietvloer ontzettend veel voordelen kent.

De vraag is alleen: wat is de betekenis van een lavasteen gietvloer? In andere woorden: wat is een lava gietvloer precies en waarom is deze vloer zo populair geworden? In dit artikel bespreken we dit begrip met je en vertellen we je meer over de vele voordelen van een lavasteen gietvloer. Wie weet wil je de vloer zelf wel in huis na het lezen van dit artikel!

Betekenis lavasteen gietvloer: wat is een lavasteen gietvloer?

Hoewel er talloze trends zijn op het gebied van vloeren zijn lavasteen gietvloeren niet meer weg te denken uit de moderne huizen en kantoren. Een lavasteen gietvloer betreft een soort vloer dat uit twee elementen bestaat: een deel met vulkanisch gesteente in de vorm van lavasteenkorrels en een deel met speciaal bindmiddel zoals epoxyhars. Deze elementen worden met elkaar gemengd en worden vervolgens op de ondervloer aangebracht, waarna er een sterke en gladde vloer ontstaat. De vloer wordt daarna afgewerkt met een beschermende toplaag; een coating.

Dit soort vloeren worden onder andere in woningen toegepast, maar zijn ook enorm populair voor kantoren, winkels, restaurants en meer. Voor dit soort gebouwen is de vloer ideaal door de sterkte van het lavasteen. De lavasteen gietvloer is extreem krasbestendig en past daarom heel goed op plekken waar veel mensen samenkomen, lopen of zitten. Dat komt door de topcoating die er als afwerking op zit, maar ook door de stevigheid van het lavasteen an sich. Dit type natuursteen wordt niet voor niets vergeleken met graniet als het om de extreme hardheid gaat. Grappig weetje: lavasteen wordt niet alleen gebruikt voor vloeren, maar ook voor meubels. Zo kun je tafels en werkbladen aanschaffen die gemaakt zijn van lavasteen.

Waarom is de lavasteen gietvloer zo populair geworden?

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom de lavasteen gietvloer zo populair is geworden. Het feit dat de vloer voor verschillende gebouwen en omstandigheden geschikt is, is natuurlijk een groot voordeel. Maar: er zijn nog veel meer voordelen te vinden aan dit soort gietvloeren. Denk onder andere aan de volgende pluspunten:

  • Lavasteen gietvloeren zijn populair om de esthetiek ervan. De unieke textuur van lavasteen en de natuurlijke schoonheid die daarbij hoort, geeft de vloer een bijzondere en elegante uitstraling. Die afwerking is bijna niet te vergelijken met andere soorten vloeren.
  • Daarnaast staat lavasteen bekend om zijn extreme vorm van duurzaamheid en slijtvastheid. Wanneer je een vloer hebt die intensief gebruikt wordt, is het de perfecte vloer omdat lavasteen zo krasbestendig is. Daarbij is lavasteen bestand tegen vlekken, chemicaliën en verschillende soorten temperaturen.
  • Wat eveneens een groot voordeel is van lavasteen als gietvloer is dat dit soort vloeren goed te onderhouden zijn. Dat komt onder andere door de naadloze en waterdichte afwerking van de vloer. Er zijn geen kieren of spleten te ontdekken, waardoor de vloer één groot geheel is. Je kunt een lavasteen gietvloer gemakkelijk schoonmaken met water en een mild schoonmaakmiddel. Hiervoor heb je verder geen speciale producten nodig.
  • Lavasteen vloeren zijn niet alleen duurzaam omdat ze zo stevig en krasbestendig zijn, maar ook omdat er gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen die jarenlang mee kunnen gaan. Op die manier verminder je je ecologische voetafdruk, omdat je niet om de zoveel jaar voor een nieuwe vloer hoeft te gaan. Dat past heel goed in de moderne samenleving waarin steeds meer mensen duurzamer willen leven.
  • Het toevoegen van vloerverwarming is geen probleem bij lavasteen gietvloeren.
  • Daarnaast is een vloer van lavasteen stoer en robuust. Lavasteen ziet er namelijk stoer uit en kan daarom worden toegepast in allerlei soorten ruimtes.
  • Wat ook ideaal is, is dat lavasteen gietvloeren verkrijgbaar zijn in een breed scala aan kleuren en soorten afwerkingen. Je kunt dus altijd voor een lavasteen gietvloer gaan die goed past bij je smaak, het interieur en andere wensen. 
  • Tot slot is het goed om te weten dat lavasteen gietvloeren vloeistofdicht zijn. Daarom kun je dit soort vloeren ook prima in een ruimte plaatsen waar een wasmachine of een wasbak staat, zoals de badkamer of de keuken

Kort samengevat zijn er genoeg redenen op te noemen waarom een lavasteen gietvloer de laatste jaren zo populair is geworden. Voor meer informatie, neem contact op met G-vloeren: de gietvloer expert. Naast de esthetiek, het unieke en stoere karakter en het gemak qua onderhoud is een lavasteen gietvloer duurzaam en milieuvriendelijk waardoor het goed past in onze moderne samenleving waarin duurzaamheid alsmaar belangrijker wordt.