/

Zo bescherm je je gehoor en voorkom je gehoorschade

Iedere arts zal het bevestigen, wees zuinig op je oren. Ze moeten een heel leven meegaan en zijn niet te repareren bij schade. Natuurlijk zijn er ingenieuze vindingen die dove mensen weer kunnen laten horen. Maar dat zijn nog altijd uitzonderingen op de regel. In verreweg de meeste gevallen moet je ervan uit gaan dat gehoorschade blijvend is. De rest van je leven dag en nacht een bromtoon of pieptoon in je oor horen kan dusdanig belastend worden dat mensen er suïcidaal van worden. Er zijn niet voor niets speciale praatgroepen voor mensen met tinnitus en andere gehooraandoeningen. Wil je daar niet terechtkomen? Neem dan op tijd maatregelen.

Gebruik gehoorbescherming

Er is een heel simpele manier om schade aan je gehoor te voorkomen. Je kunt gehoorbescherming op maat laten maken. Deze oordopjes zijn een stuk efficiënter dan standaard oordopjes die je in ieder groot warenhuis kunt kopen. Ze zijn zo gemaakt dat ze perfect in jouw oren passen zodat je ze comfortabel kunt dragen, ook langere tijd achter elkaar. Het is niet zo dat je niets meer hoort als je gehoorbescherming draagt. Je kunt nog gewoon communiceren met mensen in je omgeving, je werk veilig doen of genieten van een concert. Het verschil is alleen dat je na verloop van tijd niet te maken krijgt met toenemende gehoorschade die niet meer is te herstellen.

Bescherm de oren van je kind

Er is de laatste tijd veel te doen over bijziendheid bij kinderen omdat ze te lang achter elkaar op een scherm zitten te turen. Maar ook gehoorschade kan al vroeg in de jeugd optreden. Natuurlijk is het handig om je kind tijdens het spelen op zijn tablet een koptelefoon op te zetten. Dan hoef jij als ouder tenminste niet de herrie van spelletjes of een kinderserie aan te horen. Maar als het geluid van de koptelefoon te hard staat dan kan dat het gehoor van je kind blijvend beschadigen. Zorg dus altijd voor een acceptabel geluidsniveau. Er zijn koptelefoons die het geluid begrenzen. En gaat je kind een keer mee naar een concert? Laat hem of haar dan gehoorbescherming dragen.

Gebruik gehoorbescherming op maat

Als je niet goed uit de voeten kunt met standaard oordopjes dan kun je Otoplastieken bestellen. Die worden op maat gemaakt en passen dus perfect. Je kunt ze dragen wanneer dat nodig is om je oren optimaal te beschermen. Als je het idee hebt dat je gehoor is beschadigd, ga dan naar de huisarts. Die kan je indien nodig doorverwijzen naar een KNO-arts. Soms is er sprake van een ontsteking of ander probleem dat kan worden verholpen. Maar houd altijd voor ogen dat het heel belangrijk is om je oren, maar ook je ogen, te beschermen en te behoeden voor blijvende schade. Het zou immers heel jammer zijn als je daar op latere leeftijd veel hinder van ondervindt.