Sporadisch betekenis: definitie uitgelegd + voorbeelden 

In dit artikel vind je uitleg over de betekenis van het woord: sporadisch. Daarnaast krijg je voorbeelden aan de hand van zinnen en alinea’s waarin het woord holistisch voorkomt.  Sporadisch nog maar komt het woord sporadisch voor. Dit omdat er zo veel synoniemen zijn voor dit woord. Toch kan je sporadisch nog goed gebruiken in een lopende Nederlandse zin. Maar inmiddels worden vaak woorden als: gering, zelden, niet vaak of bijna nooit gebruikt. 

Het woordenboek: Sporadisch

Betekenis ‘SPORADISCH’

Je hebt gezocht op het woord: sporadisch

Spo-ra-disch (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) 

Als een ander woord voor sporadisch kan je ook de woorden: zelden of bijna nooit gebruiken. 

Wanneer iets bijna nooit voorkomt kan je het woord sporadisch gebruiken. Bijvoorbeeld met een wereldwijde pandemie. Deze komt eens in de zoveel jaar voor, maar het is zo sporadisch dat je er niet bang voor hoeft te zijn dat hij vaak voorkomt. Ook kan het zijn wanneer er zich bijvoorbeeld zeldzame complicaties bij een operatie kunnen voordoen. Er wordt dan gezegd door de arts: ‘de kans op complicaties is 0,1% het komt heel sporadisch voor en zelfs dan is het nog niet levensbedreigend’. 

Voorbeelden voor het gebruik van het woord sporadisch 

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van het woord sporadisch in een lopende zin:

Voorbeeld: Heel sporadisch heeft mijn computer kuren. Over het algemeen kan ik hem gewoon dagelijks gebruiken zonder dat hij deze gekke geluiden maakt. 

Voorbeeld: Hij is toch overleden na de behandeling. Het kwam maar heel sporadisch voor dat iemand aan een acute hartstilstand kwam te overlijden. Maar helaas is het nu toch gebeurd. 

Voorbeeld: Helaas zien we ook dat veel inheemse planten in Nederland verdwijnen. Dat bepaalde planten nog enkel zo sporadisch voorkomen heeft vooral te maken met de komst van veel woekeraars uit Japan en China. 

Voorbeeld: Gelukkig is het geloof in de afgelopen jaren flink veranderd. Zo zie je zelfs sporadisch geen uithuwelijken meer binnen de gereformeerde kerk. D

Voorbeeld: Wist jij dat het genetisch bijna onmogelijk is dat een vrouwelijke poes roodharig is? Toch komt het nog sporadisch voor dat er poezen worden geboren met rood haar. 

Voorbeeld: Het bijvoeglijk naamwoord: tellurisch wordt slechts sporadisch gebruikt. Dit is omdat het woord oud is en niet door iedereen goed wordt begrepen. 

Synoniemen voor sporadisch in voorbeeld zinnen:

  • Diefstal komt in deze supermarkt niet voor. Al kan ik beter zeggen: ‘gering’, want laatst was er nog wel diefstal van een fles shampoo geconstateerd. 
  • Niet vaak zie je een man die zo dik is dat hij niet kan plaatsnemen op een normale vliegtuigstoel. Gelukkig hebben we altijd een speciale plek voor corpulente personen. 
  • Ik heb nooit geweten van dat ongeluk op de snelweg. Maar blijkbaar is dat ook niet gek, want het was een incidentele gebeurtenis zoals ik het begreep. 
  • Mensen verwarren mij vaak met mijn broer. Hier en daar wordt is soms zelfs aangesproken met zijn voornaam. 
  • De symptomen van de ziekte werden zelfs door de artsen niet herkend. Hieraan kan je zien hoe ongelofelijk zeldzaam de ziekte eigenlijk is. 
  • Een enkele keer maar zag ik hem schelden tegen de uitsmijter. Moet hij daarvoor al mee naar het politiebureau? 

Waar komt het woord sporadisch vandaan? 

Nnl. sporadisch ‘verspreid voorkomend, zeldzaam’ [1824; Weiland], in sporadische vallende sterren, maar ook … sterrenregens [1853; WNT ster I], sporadische ziekten ‘niet-epidemische ziekten’ [1864; Calisch], ‘niet vaak, niet in opvallende mate’ in ijzererts wordt hier en daar sporadisch gevonden [1886; WNT].
Ontleend, wrsch. via Duits sporadisch [18e eeuw; Kluge] of Frans sporadique [1620; TLF], aan Grieks sporadikós‘verstrooid’, een afleiding van sporás (genitief sporádos) ‘uitgestrooid’; dat woord is een afleiding van sporā́ ‘uitzaaiing’,

 

Lees ook eens over: